De kracht van sportvideo`s

Krachtige video`s. Vol met emotie. Strijd. Kracht. Kwetsbaarheid. Trots. Vuurwerk. Helden. Van toen en voor nu. Met de groei van social media en de grote hoeveelheid aan content worden de korte en krachtige video`s steeds belangrijker om een boodschap te brengen. Niet meer direct de content zelf, maar de verwijzing naar een mijlpaal. Video`s waarin niet direct de sport zelf centraal staat, maar al het gevoel dat het met zich mee brengt. Geen commercial of platte reclame waarin de emotie gebruikt wordt, maar echt een DNA-video. Invulling te geven. Een belangrijke gebeurtenis te ondersteunen. Een boodschap kracht bij te zetten. Ongeacht of die nog moet komen of al geweest is. PSV bracht zondag om 09.09uur een video voor het belangrijke duel tegen Ajax. This is for you, met Jeroen Zoet.

PSV – this is for you


Het mocht niet helpen voor winst van de wedstrijd. De video van PSV laat zien hoe nauw het komt met de emotie in dit type video`s. Want net als de vele reacties op sociale media bekroop mij een gevoel van copycat van het “Ajax-werk” van de afgelopen tijd. Daarnaast miste ik de Brabantse DNA van PSV in deze video. Engels ondertitelt. Je hoort de stem van Zoet maar zijn lippen blijven stijf op elkaar. Je ziet de stad net niet. Je mist de zachte G van Meeuwis. De video is prima in elkaar gezet. Supporters van PSV zijn er ongetwijfeld trots op. Maar het had bij mij de bijsmaak dat het teveel “op de rest” moest lijken. Naar aanleiding van de PSV-video deel ik 25 andere inspirerende sportvideo`s.

Gezien de reactie van Ajax denk ik dat zij het wellicht eens zijn met het copycat gevoel.

Ik ben groot fan van dit soort video`s. Daarom deel ik een mooi rijtje aan inspiratie-video`s. Er zijn er honderden te vinden online, daar heb ik er een aantal uit gekozen die extra bijzonder zijn. Maar voel je vrij om je eigen video`s te delen. Kijk en oordeel waar het succes in zit en laat je inspireren. Laten we hopen dat PSV, ook al heeft het de landstitel niet meer helemaal in eigen hand, zichzelf herpakt en met een passende eigen knaller van een video komt aan het einde van het seizoen.

Ajax – Your Dreams are now…
Vorig jaar al had Ajax de video “We are back” https://youtu.be/wszDsKLpM6M. En dit jaar voor de wedstrijd tegen Real Madrid had men weer een fantastische video. Als deze in de kleedkamer vertoond is dan snap ik de overwinning. Wat een klasbak video. Niet voor niets indrukwekkende social media cijfers, waaronder 2,4 miljoen keer bekeken!


Philadelphia Eagles – Its time to work
De video voor de finale van de SuperBowl van de Philadelphia Eagles. Echt Amerikaans.  Fantastische one-liners. If you love what you do, you work all day, every day! Good is a four letter word when you are reaching for more. Fly eagles. Fly.

Feyenoord – Adem in, adem zuid.
De prachtige video na de landstitel van Feyenoord. Sfeervolle beelden en prachtige verwijzingen naar de kracht van Feyenoord.  Een tikkeltje aan de lange kant, maar een prachtige weergave van het sprookje van de kolkende Kuip en het kampioenschap.

Royal Antwerp – Antwerp komt eraan!
Antwerp. De slapende reus in België. Stamnummer 1, oudste club. Sinds 1880 en speelde een finale op Wembley. Een club met hoogstes en laagstes.

Schalke 04 – Das ist Schalke
Een video over de omnisport club. Gelebt durch die mitglieber. Mit Herz und Leidenschaft. Gewachsen. Geliebt. Gemeinsam aus Tradition. Wir leben dich!

https://youtu.be/AODVoYsZuWo

Liverpool – This means more.
Liverpool? Voor als je er nooit van gehoord hebt in 2 minuten wat de club betekend. Ingesproken door de trainer, Jürgen Klopp.

Juventus – Find your focus
De nieuwe huisstijl van Juventus. Het positioneren als een brand. Dat wordt ook in de Champions League aangegrepen. Zo werd deze video in de wedstrijd tegen Barcelona FC ingezet. Ook een ronde ervoor tegen Porto werd een dergelijke video ingezet; https://youtu.be/07S4PBWGmaQ.

NBA – Hands
In een serie van diverse korte video`s. Om de magie van de NBA duidelijk te maken. Een competitive met de grootste sporthelden. Als je daar eenmaal een high five van krijgt…

TeamNL – Zo doen we dat.
Mooie video, hoe wij dat in Nederland doen. Ondanks dat we misschien niet de grootste zijn hebben we onze manier om groots te zijn.

Provincie Gelderland – Het beste en mooiste
In mijn periode voor provincie Gelderland is een brand video ontwikkeld in samenwerking met Dichter des Gelderlands, Jesse Laport. Een video van het beste en mooiste dat sport aan Gelderland te bieden heeft, met beelden van diverse Gelderse sportevenementen en sportlocaties.

Maar ook buiten de sport zijn er veel merken die graag gebruik maken van de emotie om hun boodschap met fans te delen. Al vallen deze video`s soms meer onder de noemer commercials; ze zijn er niet minder mooi om!

Dr. Dre – You got no stringshttps://youtu.be/_mpf4ahWQnQ
Met ongelofelijk veel sterren, bijna een video-clip. Net als overigens de “Game before the game” – https://youtu.be/v_i3Lcjli84

ING – Motivatiespeech voor voetballandhttps://youtu.be/JpjE0l7JafU
Geen bewegende beelden, maar een prachtige speech. Met hart voor voetbal. Net zoals de video als hoofdsponsor van de hesjes; https://youtu.be/NlnEQ9G3bMs

Bwin – Das ist unser Spielhttps://youtu.be/Sif_TCv3jyg
Het verhaal van Bwin. Dat gelooft in het team, de staanplaatsen, de awaydays, de meningen en de tactieken. En op die manier supporters wil betrekken om geld in te zetten op hun geloof.

Gilette – Um Novo Homem Todo Diahttps://youtu.be/lJRjk0SGcqQ
Hoe Gilette het moment van Neymar Jr. op het WK in Rusland aangreep om een video te maken over deze man. Die in luttele seconden van jongen man werd. Door keuzes. Op het veld. Maar als merk bleef geloven in het enfant terrible.

Mercedes – Die Reise, DFB Abschiedsfilmhttps://youtu.be/ucG3PvDkC-8
Mooie film na 46 jaar partnerschap tussen Mercedes en DFB. Hoe ze samen verder zijn gekomen.

Puma – Born in water, made for fire https://youtu.be/Ua8f5ce39Zw
Oké, eigenlijk is het de lancering van een nieuw tenue. Maar er is zoveel aandacht voor de kernwaarden van Olympique Marseille.  Bizarre productie.

Under Armour – Crush the limits https://youtu.be/6VsA6QOBftc
Dit merk staat bekend om z`n imago. Verder pushen. En het hele kanaal van Under Armour is de moeite waard voor wat betreft dit soort video`s.  Protect this house; https://youtu.be/IHvQPz6wQe4

En om het rijtje af te maken mogen deze video`s absoluut niet ontbreken.

Serena Willams – Still I risehttps://youtu.be/TZO08C5vL2A

Nike – Dream Crazy – https://youtu.be/Fq2CvmgoO7I en on top daarvan; dream crazier –

https://youtu.be/whpJ19RJ4JY
De kracht van sportvideo`s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *